Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Káposztás bukta


Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 tojássárgája
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
3 evőkanál olívaolaj (lehet napraforgóolaj is)
1 tojás a kenéshez
köménymag a díszítéshez

A töltelékhez:

1 kisebb fej káposzta (kb. 1 kg)
1 dl olaj
só, bors
1 tojás


A káposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját egy éles késsel eltávolítjuk, majd négybe vágjuk, és lereszeljük. Elkeverjük egy evőkanál sóval, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Ha kiengedte a levét, jól kifacsarjuk. Az olajat egy közepes lábasban felforrósítjuk, rátesszük a kifacsart káposztát, majd gyakran kevergetve megpirítjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Hogy gyorsabban hűljön, egy tálra vagy tálcára borítjuk, és szétterítjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk egy egész tojást. (Nem akkor, amikor meleg, nehogy kicsapódjon a fehérje, mielőtt a sütőbe kerülne.) Amíg hűl, elkészítjük a tésztát.
A cukrot, egy kanál lisztet és az élesztőt a langyos vízbe keverjük, és hagyjuk felfutni. A maradék lisztet, a sót és olajat egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára helyezzük, majd egy 15 cm széles, 1 cm vastag csíkot nyújtunk belőle. A kinyújtott tészta hozzánk közelebb eső részére helyezzük egy csíkban a tölteléket. A tészta szélét körbe lekenjük tojással, és ráhajtjuk a tésztát. Jól lenyomkodjuk a széleinél. 3 centis darabokat vágunk belőle, megkenjük a tészta külsejét is a tojással, majd megszórjuk köménymaggal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól akkora távolságra, hogy kelesztés után se érjenek össze. Langyos helyen duplájára kelesztjük kb. 15 perc alatt. 170 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Elkészítés: 60 perc
Kelesztés: 40 perc
Sütés: 20-25 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése