Keresés ebben a blogban

2010. november 11., csütörtök

Sütőtökös rétes pirított tökmaggal

Hozzávalók:
2 rúdhoz:
20 dkg réteslap vagy leveles tészta
1/2 kg előzetesen megütött sütőtök
3-4 dkg héj nélküli tökmag
1 evőkanálnyi szezámmag
1 egész tojás kissé felverve a rétesek kenéséhez
szerecsendió
frissen őrölt színes borskeverék
Elkészítés:
A sütőtököt kevés sóval és a frissen reszelt szerecsendióval (nagyjából 1 kávéskanálnyi sót és 1/6 szerecsendiót használtam) botmixerrel pürésítem. A sütőtök jellegzetes ízvilága ebben az ételben nem igényli a markánsabb fűszereket.
A tökmagot zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom, kissé hűlni hagyom, majd egy nylonzacskóba teszem, konyharuhába csomagolom a zacskót, és húsklopfolóval durvára töröm. Nem baj, ha nem törik szét minden mag! Tálba teszem.
A réteslapokból 1 rúdhoz 4 lapot, a leveles tésztából kb. 10 dkg-nyit használok. A réteslapokat úgy fektetem egymásra, hogy minden réteget alaposan megkenek olajjal, azt a réteget, amire a töltelék kerül, vékonyan tojással kenem át. Ha leveles tésztából készül, vékony téglalap alakúra nyújtom, majd tojással bevonom a felszínét. Erre szórom a tökmag felét úgy, hogy a peremén kb. 1,5 cm-t üresen hagyok. A tökmagra halmozom a tökpüré felét.
Szorosan feltekerem, sütőpapírral borított tepsibe helyezem. A maradék tésztával és töltelékkel hasonlóan járok el. A rétesrudak tetejét óvatosan megkenem a maradék tojással úgy, hogy a rudak alá ne folyjon. Előbb ráőrlöm a borskeveréket, majd megszórom szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütöm.
Langyosan az igazi, de ha marad belőle másnapra, sütőben, mikróban remekül melegíthető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése