Keresés ebben a blogban

2011. január 22., szombat

Omlós almás pite tej-és tojásmentesen

Hozzávalók a tésztához :

20 dkg liszt
10 dkg Liga margarin
10 dkg cukor
1 ek.  kukorica keményítő
1 csipet só
víz vagy zabtejszín

A töltelékhez :

5 db nem túl leves alma
15 dkg cukor
őrölt fahéj
5 dkg Liga margarin

A tetejére :

2 ek méz


Elkészítés :

A lisztet elmorzsoljuk a még hideg  margarinnal és a keményítővel. Egy tál közepére halmozzuk és mélyedést készítünk a közepébe. A cukrot, sót elkeverjük a vízzel vagy a zabtejszínnel és a mélyedésbe öntjük. Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a margarinos liszttel. Ha túl kemény lenne vagy nagyon morzsálódna, és nem állna össze a tésztánk, nyugodtan tehetünk még hozzá vizet.2 cipót formálunk belőle és fél óráig hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán mindkét cipót vékonyra nyújtjuk.. Kibélelünk az egyik tésztalappal egy kerek (gyümölcs) tortaformát (melyet zsíroztunk, liszteztünk), villával megszurkáljuk. A megmosott és időközben cikkekre szeletelt almával körben kibéleljük a tésztánkat. A fahéjas cukorral egyenletesen megszórjuk az almákat. Margarindarabkákat szórunk a tetejére és beborítjuk a másik tésztalappal, melynek a közepébe 2 db kb. 5ml nagyságú lyukat fúrunk. Tetejét megkenjük olvasztott mézzel,hogy szép fényes és piros legyen.. Előmelegített sütőben rózsásra sütjük, a formában hagyjuk kihűlni és mint a tortát szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése