Hozzávalók :
- 1 kg cukor
- 3 dl víz
- csokoládébevonó
Az ízesítéshez (fél kg cukoralaphoz) ízlés szerint:
- 2-3 evőkanál rum, citrom vagy narancslé,
- 30 dkg pörkölt, darált mogyoró,
- darált dió,
- mák,
- marcipán,
- kókuszreszelék, stb.
Elkészítés :
A cukrot és a vizet kevergetve, ujjpróbáig főzzük (a mutató- és hüvelykujjunkat hűtsük le hideg vízben, ezzel csípjünk egy picit a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjaink között, akkor kész van.)
Ekkor a cukros masszát töltsük vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejét kissé permetezzük meg vízzel, és állítsuk hideg helyre. Amikor kihűlt, addig keverjük fakanállal, amíg szép, hófehér pép nem lesz belőle. Ezt annyi részre osszuk, ahányféle szaloncukrot szeretnénk készíteni. Az egyes fajtákhoz külön-külön melegítsük fel az adagokat, úgy keverjük hozzájuk az ízesítőt.
A formázáshoz legcélszerűbb egy fenék nélküli fadobozt márványlapra vagy jó minőségű műanyag vágódeszkára helyezni. Ebbe töltsük bele a még meleg cukorkaanyagot. Amikor kissé megszilárdult, nedvesített késsel simítsuk el a tetejét, és vágjuk egyforma darabokra a masszát. Másnapig szárítsuk, majd ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is.
Ha készen állnak a csomagolásra, először zsírpapírba, aztán selyempapírba, majd sztaniolpapírba burkoljuk a cukorkákat, végül rojtozzuk be a csomagolás két végét.
Meddig áll el?
VálaszTörlés2-3 hétig eláll.Csomagolás előtt tartsd a hűtőben, sok sikert!
VálaszTörlés