Keresés ebben a blogban

2012. május 2., szerda

Gyümölcskenyér

Hozzávalók  20 szelethez:

8 dkg mazsola, 8 dkg puha aszalt eper, 8 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg cukrozott citromhéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, 16 dkg finomliszt, 1/2 kávéskanál sütőpor, diónyi  Liga margarin a formához, 2 evőkanál liszt a formához, 12,5 dkg  Liga margarin, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 2 evőkanál rum; 
a mázhoz és a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál aprított mandulapehely

Elkészítés:
Az epret, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk. Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Végül hozzákeverjük a sütőport is.
Kikenünk margarinnal és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát.A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszalt gyümölcs keveréket, és gyengéden, de alaposan összekeverjük. 
Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük. 
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja.A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapelyhet  szórunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése