Keresés ebben a blogban

2011. november 20., vasárnap

Két különleges köret sütőtökkel


A sütőtököt általában cikkekre vágva, esetleg mézzel meglocsolva sütjük, pedig fűszerekkel és máshozzávalókkal vegyítve egészen különleges köretet is készíthetünk belőle. Ajánlunk 2 receptet. Ha kiheverted a halloweenpartit, jól jöhet egy finom ebéd. A szűzpecsenye tökös tepsis burgonyával elsőre talán bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradságot.

Szűzpecsenye tökös tepsis burgonyával

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg nem lisztesre fővő burgonya, 3 ek olaj, só, 50 dkg sütőtök, 60 dkg szűzpecsenye, bors, 3-4 ek világos balzsamecet, 2 dl fehérbor, 3-4 tk almazselé, 1 ek növényi tejszín, 1-2 ek ételsűrítő, 4 ág kakukkfű, alufólia

Elkészítése:

1. A meghámozott burgonyákat cikkekre vágjuk. Tepsiben szétterítjük, megöntözzük 1 ek olajjal, majd megsózzuk és összekeverjük. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 25-30 percig sütjük.

2. A tököt félbevágjuk,meghámozzuk, és a magos rész eltávolítása után cikkekre daraboljuk. Lábosban vagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 ek olajat. Beletesszük a sóval, borssal bedörzsölt szűzpecsenyéket, és forgatva kb. 5 percig pirítjuk. Felöntjük a balzsamecet felével meg 1/2 dl borral, és megkenjük kevés almazselével. Fedő alatt, közepes hőfokon 15-20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék balzsamecetet, és átkenjük a maradék almazselével.

3. A tököt a burgonyához adjuk, és megöntözzük olajjal. A húst kivesszük, és alufóliába csomagolva pihentetjük. A visszamaradt zsiradékot felöntjük 1,5 dl borral, és a növényi tejszínnel gazdagítjuk. Belekeverjük az ételsűrítőt, sózzuk, borsozzuk. A tökös burgonyát a lecsipkedett kakukkfűlevelekkel, sóval, borssal ízesítjük, majd pecsenyéstálra halmozzuk, és ráfektetjük a szűzpecsenyéket.

Elkészítési idő kb. 1 óra.

+1 köret sütőtökkel

Hozzávalók:

1 sütőtök, 4 közepes alma, olívaolaj, méz, őrölt rozmaring vagy 3 friss rozmaringág, sütőpapír

Elkészítése:

1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, a húsát felkockázzuk nem túl apróra.
2. Az almát megmossuk, kettévágjuk, a magházát eltávolítjuk.
3. A sütőtököt és az almát tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk a rozmaringgal, majd az egészet összekeverjük.
4.. Egy tepsibe olajjal megkent sütőpapírt teszünk, elosztjuk rajta a sütőtökös-almás keveréket, majd előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük kb. 30 percig. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése