Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Adventi mézeskalács



Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg méz, 10 dkg cukor, 12,5 dkg  Liga margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2,5 dkg kakaó, szegfűszeg, fahéj; a díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor, néhány csepp citromlé, 1 kávéskanál keményítő

Elkészítés:
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbónát.
Jól összedolgozzuk alufóliába csomagoljuk, hogy ki ne száradjon, és két órára a hűtőbe tesszük.
Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, szaggatóval formákat szúrunk ki belőle. Közepesen meleg sütőben megsütjük (vigyázni kell, nehogy megégjen, mert gyorsan sül).
A cukormázhoz a porcukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, hozzáadjuk a citromlét, hogy fényes legyen, és a keményítőt, hogy tapadjon. Addig keverjük, amíg szép fényes fehér nem lesz, és a csík, amit húzunk benne, látható marad, nem folyik össze. Megkenjük vele a kisült, langyosra hűlt mézeskalács tetejét. Egy nap múlva megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése