Keresés ebben a blogban

2010. december 12., vasárnap

Illatos karácsonyi mézeskalács

                          Képtalálat a következőre: „christmas”                             
Hozzávalók 12 főre :
1 kg liszt
2 tk szódabikarbóna
25 dkg Liga vaj
40 dkg méz
20 dkg barna cukor
2 db tojássárgája
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg

Díszítéshez:
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 csipet só

Elkészítés : 
Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint.
A mézet melegítsük meg, majd öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
Szép lassan kezdjük el keverni, én kézzel szoktam csinálni, mert akkor érzem, hogy mennyit kell még gyúrni. Miközben keverjük, adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezután kezdődik az alapos gyúrás, míg közepesen kemény tésztát kapunk.
Ha kész, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át mégegyszer.
Nyújtsuk fél centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki.
Tegyük sütőpapírral borított sütőlapra, és 180 fokon süssük 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. (Csak a teljesen kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben megfolyik.)
A tojásfehérjét a 25 dkg porcukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése