Keresés ebben a blogban

2010. december 5., vasárnap

Ehető karácsonyfadíszek

 Szárított almakarikák

Az egyik legkönnyebben elkészíthető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Az almákat mosd meg alaposan, majd töröld őket szárazra, és héjastul szeleteld leheletvékony karikákra. A szeleteket terítsd zsírpapírra, és helyezd meleg, száraz, szellős helyre, majd hagyd megszáradni, picit megaszalódni (ehhez kell 3-4 nap). Ezután fűzd fel őket cérnára vagy egy nagyon vékony selyemszalagra.

Aszalt narancskarikák

Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.

Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.

Tipp: A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.


 Pattogatottkukorica-lánc

Pattogatott kukoricából könnyen készíthetünk karácsonyfaláncot vagy füzért. Semmi másra nem lesz szükséged a díszhez, mint rengeteg pattogatott kukoricára, nagyon erős cérnára vagy gyöngyfonalra és varrótűre. Óvatosan dolgozz, nehogy a fűzés során elszakadjon a készülő alkotás. Szemenként fűzd fel a kukoricákat, úgy, hogy mindegyiknek a közepén szúrd át a tűt, végül, miután elkészültél a fűzéssel, köss csomót a füzér végeire. A munka kissé egysíkú, közben hallgass egy kis karácsonyi muzsikát.
Tipp: A kukoricalánc egyhangúságát megtörheted színes bogyós gyümölcsökkel.

Extra tipp: Hasonlóan mutatós füzér születhet, ha puha zselés cukorkákat fűzöl fel egy vékony cérnára.

Kandírozott gyümölcsök

Tisztítsd meg az ananászt, és vágd karikákra. Tegyél kristálycukrot egy lábosba, és addig melegítsd, amíg folyékony és áttetsző nem lesz. Mártsd bele a felszeletelt ananászt, és tedd a szeleteket egy rácsra, hogy lecsöpögjön a felesleges cukormassza. Tegyél fémrácsot egy tálca fölé, és rendezd el a gyümölcsöket a rácson. Szárítsd ki meleg, száraz helyen, vagy tedd a sütőbe a legalacsonyabb hőfokon, és süsd addig, amíg a felületük már nem lesz ragacsos.

A kandírozott ananászszeleteket egy hústűvel vagy vastag tűvel fúrd át óvatosan, majd a felakasztáshoz fűzz a lyukba egy cérnát vagy egy vékony aranyszalagot.

 Linzer

Hozzávalók kb. 30 db linzerhez:

30 dkg liszt
20 dkg Liga vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs.  vaníliás cukor
 fél (bio)citrom héja
1 tk. sütőpor
baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)


Elkészítés :

Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverem, majd gyorsan belemorzsolom a margarint. Végül hozzáadom a tojássárgáját és jól összedolgozom.
A tésztacipót fóliába csomagolom és 1 órát hűtőben pihentetem.
A tésztából levágok egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtom. Linzerkiszúróval formára szaggatom és sütőpapírra sorakoztatom.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütöm.
A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztom, majd teszek még egy kis lekvárt a lyukakba.
Végül vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

A sütiket  célszerű még sütés előtt átszúrni, hogy karácsonyfadísznek tudjuk használni.


Mézeskalács

 Hozzávalók :

1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.



Habcsók díszek

Hozzávalók :

• 5 tojásfehérje
• 200 g porcukor
• 1 mokkáskanál citromlé
• tetszőleges ételszínezék
• fehér cukordara a díszítéshez

Az elkészítés menete:


A tojásfehérjét keverd el a porcukorral, majd forróvíz-fürdőben verd kemény habbá.
A habot oszd több részre, hogy néhány csepp ételszínezékkel különböző színűre festhesd. Egy adagot fehéren is hagyhatsz. A habcsókmasszát töltsd nyomózsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázd meg a habcsókokat. Nyomózsák hiányában a masszából teáskanál segítségével formázz dió nagyságú halmokat. A süteményeket a sütőpapírral a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyd kihűlni. A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése