Keresés ebben a blogban

2010. november 9., kedd

Vajas-fokhagymás csirkemell wokban

Hozzávalók:
70 dkg csirkemell
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
10 dkg fehérkáposzta
10 dkg sárgarépa
10 dkg bambuszrügy (konzerv)
5 dkg zöldborsó
5 dkg áztatott csiperke gomba
tetszés és szezon szerint: karfiol, brokkoli, ceruzabab,kígyóuborka, cukkini, kaliforniai paprika, stb.
10 dkg vaj
1 dl olaj
3-4 evőkanál szójaszósz
1 kis chilipaprika
Elkészítés:
A csirkemell filét csíkokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, majd valamennyit azonos alakúra-nagyságúra daraboljuk (lehet csíkokra, én kb. 2,5x2,5 cm-s kockákra-szeletekre szoktam). A fokhagymagerezdeket kés lapjával megroppantjuk. A darabolt zöldségeket külön tálkákra készítjük, mert külön kell az ételbe keverni.
 A wokban nagy lángon felhevítjük a vajat és az olajat. Beledobjuk a fokhagymagerezdeket és a chilit, 1-2 percig pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjenek, majd szűrőkanállal kiszedjük. Ezután a csirkemell csíkok következnek, kb. 2 perc alatt lepirítjuk, majd sorban hozzáadjuk a zöldségeket, a leghosszabb puhulási idejűekkel kezdve (pl. répa, káposzta, hagyma, karfiol, borsó, bambuszrügy, gomba, legvégül uborka, paprika, cukkini). Mindegyiket 1-2 percig pirítjuk, egyfolytában keverve, hogy egyenletesen süljenek. A nedves zöldségeket (uborka, paprika) csak a végén, néhány másodpercre tesszük bele. A lényeg, hogy ne megfőjenek, hanem kissé megsüljenek, de ropogósak maradjanak. Sózni nem szabad, mert levet eresztenek és megpárolódnak. A legvégén visszatesszük az ételbe a fokhagymagerezdeket és a felaprított chilit, hozzáadjuk ízlés szerint a szójaszószt. Fogyasztás előtt sózzuk, ha szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése