Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Karácsonyi fűszeres sütemény

Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet vegyes is)
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás
1-1 citrom és narancs reszelt héja
3 evőkanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor vagy 2 vaníliarúd belseje
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

A díszítéshez:
20 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál olaj
darált dió, pisztácia, mandula, cukorgyöngy

Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliapépet vagy vaníliás cukrot és a reszelt citrom- ill. narancshéjat.

Összeszitáljuk a lisztet (én először úgy csináltam, hogy gesztenye- és búzalisztet tettem bele fele-fele arányban), sütőport, kakaót, fahéjat és a csipet sót, több részletben a vajas masszához adjuk, összegyúrjuk , cipót formálunk belőle, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kb. 3 mm-re nyújtjuk (de úgy is finom, ha egy picit vastagabb), aztán tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Nem szabad megvárni, amíg teljesen megszikkad, erre majd hűlés közben sor kerül. Vagyis addig kell sütni, amíg az alja egy nagyon picit megbarnul. Ekkor kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Közben gőz fölött felolvasztjuk a csokit, az olajjal összekeverjük. A sütik egyik oldalát ebbe mártjuk, majd ízlés szerint a darált magokba vagy a cukorgyöngybe mártjuk, és rácson hagyjuk megszáradni. Ezután fém ill. műanyag dobozban tároljuk, de nem kell sokáig, mert hamar elfogy úgyis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése