Keresés ebben a blogban

2010. november 29., hétfő

Finn karácsonyi mézes

Képtalálat a következőre: „finnország karácsony”
Hozzávalók:
25 dkg méz
1 csomag mézeskalácsfűszer
30 dkg Liga vaj
30 dkg cukor
3 db tojás
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A mézet és a fűszereket összefőzzük. Hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl.
Ezután felverjük a tojást, és hozzáadjuk a cukrot.
A liszt egy részét összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a mézes margarint. Végül belekeverjük a cukorral kikevert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze.
Zacskóban egy éjszakára (én néha kettőre is, kutya baja nem lett még) hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. Kb. 200 db süti lesz ebből a mennyiségből.

Megjegyzés:
A tészta elég kemény, mikor kiveszed a hűtőből, a kéz melegétől megpuhul. Jó vékonyra nyújtsd, mert egy picit megpuffad sütés közben. 2 tepsivel dolgozz, kb. 160 fokon, mert nagyon gyorsan sül. Mikor úgy gondolod, hogy sülhet még picit, akkor jó. Ne süsd túl, mert könnyen megég vagy kemény lesz. Díszítheted még sütés előtt belenyomkodott magvakkal, vagy utána cukormázzal: 1 tojás fehérjét verj fel és keverj bele 15-20 dkg porcukrot .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése